De koe - Uniek en veelzijdig

Melk is melk. Toch is niet alle melk hetzelfde.
Zowel voeding, seizoenen als koeienras hebben een bepalende invloed op de samenstelling van de melk.
We nemen je mee op een wonderlijke reis van koe tot koelkast.

Wist je dat een koe alles 5 keer eet?
Ze herkauwen het malse gras 5 keer.

Gelukkig - gezond

Gelukkige koeien zijn gezonde koeien. Daarom krijgen ze lekker, gezond voedsel en hebben ze alle ruimte. Al onze koeien worden verzorgd en vertroeteld volgens de strengste eisen. Van ruime stallen met massagesalon tot stoeien in de wei met sappig groen gras. Zo geven ze altijd de beste melk.

Melken & transport

Een koe moet elke dag 2 keer gemolken worden.
Één melkkoe geeft per dag ongeveer 25 tot 30 liter melk. Dat zijn maar liefst 135 glazen overheerlijke melk.

Die melk wordt elke 2 tot 3 dagen opgehaald door speciale vrachtwagens, die ze zo snel mogelijk naar de fabriek brengen. AA-melk wordt zelfs binnen de 48u opgehaald. Al onze melk is IKM-melk, melk van de hoogste kwaliteit. Het AA-label wordt door het Ministerie van Landbouw toegekend aan melk die moet voldoen aan nog strengere kwaliteitseisen. 

Micro-organismen kunnen ook nuttig zijn. Door gezonde micro-organismen bij melk te doen, verandert ze in yoghurt.  Dat noemen we niet toveren maar fermenteren.

Yoghurt kan vast zijn (eetbaar met een lepeltje) of vloeibaar (drinkyoghurt).

Productie

Net als in de lucht en het water, zitten in melk allemaal hele kleine beestjes: micro-organismen. Sommige kunnen je ziek maken of ervoor zorgen dat de melk zuur wordt en slecht smaakt. Gelukkig kunnen deze micro-organismen niet goed tegen warmte. Daarom gaan we de melk vòòr ze in een flesje of pak gaat even verwarmen. Dat kan op 3 manieren, afhankelijk van de gebruikte temperatuur. We noemen dit pasteuriseren, steriliseren of UHT-behandelen. Na die behandeling is de melk vrij van micro-organismen.

De verwarmde melk gaat dan in steriele flesjes of brik in een speciale machine met steriele lucht.

Verpakking

Als de flesjes en brikjes gevuld zijn, worden ze verpakt in een grote kartonnen doos of plasticfolie. Daarna worden de grote verpakkingen opgestapeld op paletten en met een vorkheftruck in vrachtwagens geladen. Zo wordt jouw drankje naar jouw winkel gebracht, om uiteindelijk in jouw koelkast te belanden. Heerlijk en gezond. Het lekkerste koel gedronken.